Taalmodel: lenen, ontlenen, geld opnemen

FOUT Test-Aankoop is geen voorstander van hypothecaire leningen met een looptijd van 40 jaar, wegens de gevolgen voor wie ontleent.
GOED Test-Aankoop is geen voorstander van hypothecaire leningen met een looptijd van 40 jaar, wegens de gevolgen voor wie het geld opneemt.

VERKLARING
Ontlenen aan (‘overnemen’, ‘te danken hebben aan’) is wel goed in de volgende context: woorden aan het Engels ontlenen, ergens zijn naam aan ontlenen.

Een gedachte over “Taalmodel: lenen, ontlenen, geld opnemen

  1. Hoewel opnemen de betekenis “op interest of in voorschot nemen” heeft, denk ik dat de meeste lezers in de eerste plaats de meer alledaagse betekenis “laten uitbetalen in contanten” kennen. Er zijn wel hypotheken waarbij mensen, vooral gepensioneerden, op die manier hun huis kunnen “opeten”, maar hier wordt waarschijnlijk bedoeld: mensen die een hypotheekschuld aangaan of, met een mssn wat negatievere connotatie, zich in de schulden steken. Overigens heeft niet alleen het woord lenen twee tegenovergestelde betekenissen, hetzelfde geldt ook voor hypotheek gever en -nemer.

    Like

Reacties zijn gesloten.