Taalmodel: rangtelwoorden

FOUT Ter gelegenheid van mijn 30-ste verjaardag organiseer ik een 7-daagse trektocht rond de Middellandse Zee.
GOED Ter gelegenheid van mijn 30e verjaardag organiseer ik een 7-daagse trektocht rond de Middellandse Zee.

VERKLARING
Hierin zit zowel een spelfout als een stijlfout.

  • De spelfout: bij rangtelwoorden die met een cijfer worden geschreven, sluit het achtervoegsel onmiddellijk aan bij het grondwoord.
  • Maar er is ook een stijlfout: ‘ste’ is als afkorting toegelaten, maar ook ‘e’ mag worden gebruikt. Die ‘e’ heeft twee voordelen.
    • Het eerste voordeel is, dat ook ‘de’ als ‘e’ wordt afgekort. Met andere woorden: met ‘e’ kun je altijd dezelfde afkorting voor het achtervoegsel gebruiken, en dus is er minder kans op fouten. Je mag die ‘e’ zowel op de regel schrijven, als boven de regel. Op de regel is een stuk eenvoudiger, en is ook aan te raden: letters boven de regel (superschrift) zijn doorgaans kleiner, waardoor ze moeilijker leesbaar worden.
    • Het tweede voordeel is dat de afkorting ‘e’ ook in andere talen voorkomt. Dat is dus een handige tijdwinst bij het vertalen (en het verhindert heel wat gewriemel), en het is doorzichtiger voor anderstaligen.

3 gedachten over “Taalmodel: rangtelwoorden

  1. Hey Peter, ik googelde voor een vertaling “afkorting rangtelwoorden” omdat ik plots twijfelde, en jij was mijn eerste zoekresultaat — straf! 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.