Recensie “Donjon: Armageddon” door Sfar en Trondheim

Donjon Avondschemer: Armageddon, door Sfar en Trondheim

recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

Het is al het tiende album of zo van Donjon en de nevenreeksen dat ik lees, maar de tekeningetjes verrassen me nog altijd. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want er werken op zijn minst vijf verschillende tekenaars aan mee. Deze voor Armageddon lijken gedetailleerder dan het werk voor De jeugd vliegt uit. Niettemin worden de tekenaars min of meer strak gehouden: ze moeten allemaal in dezelfde stijl werken.

Die stijl is eenvoudig maar erg efficiënt. Sommigen zullen denken dat je er niet voor moet kunnen tekenen, maar dat is nu net niet het geval. In Armageddon blijkt dat bijvoorbeeld tijdens de berechting van Marvin door zijn soortgenoten.

Ik vroeg me wel eens af, of ze nog inspiratie genoeg zouden hebben. Dat lijkt ook nog altijd het geval. Deze aflevering leest wel meer dan typische epische fantasy: ze begint als Marvin, bijgenaamd Koning Stof, en zijn metgezellen worden aangevallen door de vijandelijke legers van de Grote Khan. Maar dat is niet meer dan een inleiding om een nieuwe uitgangssituatie te scheppen, waarin Marvin met nieuwe problemen krijgt af te rekenen, bijgestaan door de tovenaar-junk Gilberto en een vleermuisje.
<BRDe maffe humor duikt nog altijd op. Gilberto waarschuwt Marvin voor een dwerg. Marvin durft de dwerg brutaal uitdagen, en dan pas zegt Gilberto dat hij was vergeten te zeggen dat het een reuzendwerg is. Dat humor een manier is om iets te vertellen, en niet uit de gebeurtenissen zelf volgt, blijkt als je even stilstaat bij wat er voorvalt. Het verhaal is vaak erg gruwelijk. Er is veel stof voor een flinke horror-fantasy of voor dark fantasy, maar het gaat nooit die kant op. Dat is louter een kwestie van stijl. Het heeft dan ook wel wat gemeenschappelijk met de latere albums van Tardi's 'Isabel Avondrood', alhoewel Tardi misschien al vanaf het begin in de eerste plaats humoristisch wou zijn.

“Donjon Avondschemer: Armageddon” is het derde deel over de verhalen uit de nadagen van de toren. Er is van een toren (de Donjon uit de titel) helemaal geen sprake meer. Het meest opvallende aan deze aflevering is dat ze helemaal niet op zichzelf lijkt te staan. Als Marvin op het einde voor zich uitstaart over de resten van de verbrokkelde planeet, heb je het gevoel dat dit verhaal nog niet af is. Immers: wat is er gebeurd met Marvin de Rode? Dat het vervolg maar snel komt.

“Donjon, Avondschemer 103: Armageddon”, Joan Sfar, Lewis Trondheim, 2006, Amsterdam, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, oorspronkelijk “Donjon Crépuscule 103, Armageddon”, vertaling: Frits van der Heide, gebonden, 22,4 x 20,8 x 0,7 cm, 48 p’s, ISBN 90-245-5428-4

prijs: 9,90 euro