Tentoonstelling: Buth: vader van Thomas Pips

BUTH_KIJK

 • Wat? Tentoonstelling BUTH. Vader van Pips en andere muizenissen…
 • Waar? Sint-Pietersabdij Gent
 • Wanneer? 30 november 2007 – 17 februari 2008, 10.00-18.00, behalve op maandag (sluitingsdag); gesloten op 24, 25 en 31 december 2007 en op 1 januari 2008
 • Prijs: individuen: 4 euro; groepen vanaf 15 personen: 3 euro/pers., gratis tot en met 12 jaar, korting voor 50+-ers.
 • Groepen: gids 75 euro per groep tot 20 pers. exclusief toegangstickets
 • e-mail: drr.sintpietersabdij@gent.be
 • info bezoeken: info@boekjebezoek.be

De Gentenaar Léo De Budt is bekend van de stripreeks Thomas Pips en de zoekplaatjes over de Ronde van Frankrijk met de muisjes.

Hij is echter meer dan dat.

Hij is een leerling van Frits Van den Berghe, en als kunstschilder won o.a. de schilderprijs Prix de Rome.

Als cartoonist signeerde hij met Buth, en onder die naam publiceerde hij vanaf 1946 in de krant Het Volk de stripreeks “Thomas Pips”.

In 1947 begon hij met de wieleravonturen van Pips in de Ronde van Frankrijk. Dat leverde erg populaire sportcartoons, die tijdens de Tour verschenen in de sportbijlagen van “Het Volk”.

In 1962 verscheen een afzonderlijk tourkrantje, het “Rondegazetje”, dat in ’s avonds op straat werd verkocht. Daarin werd telkens een gebeurtenis uit de Ronde in een cartoon verwerkt. Het waren tegelijk zoekplaatjes waarin een muisje zat verborgen. Die cartoons werden later in “Het Nieuwsblad” overgenomen.

4 gedachten over “Tentoonstelling: Buth: vader van Thomas Pips

 1. De catalogus van de tentoonstelling is tegelijk een biografie en bibliografie van Buth. Het is het uitgangspunt voor een studie van Buth geworden. Een standaardwerk.

  Like

 2. Gelieve er rekening mee te houden dat het boek bij mij niet verkrijgbaar is.
  Het is wel verkrijgbaar in de winkel “De 9e kunst” in de Nederkouter 8 te Gent, bij Danny De Wilde.
  Wie Thomas Pips wil leren kennen, raden wij onder andere de volgende albums met plezier aan: Herrie in de Ronde, De rode heks, De groene sleutel, E506 doet het, Zigzag de blauwe mol, De 13 stoelen, De zwartgevlekte meteoor en De pimpelpaarse pot.

  Like

Reacties zijn gesloten.