INsight vertrekt eindelijk naar MARS!

INsight-inscheepdocument

Lancering

Op 5 mei 2018 was het eindelijk zover: InSight werd gelanceerd naar Mars vanaf Vandenberg Air Force Base (VS) met een Atlas V 401-raket.

Het oorspronkelijke lanceervenster was 4 tot 30 maart 2016, maar het vertrek werd in december 2015 uitgesteld wegens een vacuümlek in het SEIS-instrument. Aangezien maart 2016 niet meer kon worden gehaald, moest direct worden uitgesteld tot mei 2018 omdat pas dan de Aarde en Mars in een goede positie stonden voor een geslaagde vlucht. Een andere lanceerdatum had ook gekund, maar dan vraagt het traject meer energie zodat de raket niet genoeg lading kan vervoeren om InSight mee te nemen.

De landing op Mars wordt nu verwacht op 26 november 2018 op Elysium Planitia (De Elyzese Velden).

Frequent Flyer programma

Ter promotie van de ruimtevaart heeft NASA een programma bedacht, zodat je “vliegmiles” als Frequent Flyer aan boord van NASA-vluchten kunt verzamelen. Je kon je onder andere inschrijven voor de eerste vlucht van de Orion, en ook voor de vlucht van INsigt..

Doordat de lancering werd uitgesteld, waren er voor InSight twee inschrijfperioden. In november 2015 werd een eerste chip op de lander geïnstalleerd met 826.923 namen. In januari 2018 kwam daar nog een tweede chip bij met 1,6 miljoen namen. Dat totaal van 2,4 miljoen namen werd met een elektronenstraal op een siliconenwafel van 8 mm geëtst in letters die maar één duizendste van de breedte van een mensenhaar waren. Wie zich inschreef kreeg een fraai vliegticket. Binnenkort “land” ik dus op Mars.

Leuk, maar waarom doen ze dat?

NASA is een overheidsinstelling. NASA heeft altijd een rol gespeeld in de propaganda van de VS, maar veel leden van de organisatie menen oprecht dat ze hun werk onder de aandacht van het publiek moeten brengen, en nemen hun educatieve rol ernstig. Aangezien ze met belastinggeld worden betaald, vinden zij ook dat het publiek recht heeft op de resultaten van hun werk.

InSight

InSight staat voor “Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”. of “Exploratie van het inwendige met behulp van seismisch onderzoek, aardmeetkunde en warmteoverdracht”. Die missie laat een toestel voor geofysisch onderzoek op Mars landen voor onderzoek van het diepe inwendige. Er zijn ook Belgische instrumenten aan boord.

InSight zal de sporen onderzoeken van planeetvorming, en ook geofysische “levenstekens”: de “polsslag” (seismologisch), de “temperatuur” (sensor voor warmtestromen) en de “reflexen” (precisie-tracking). Het onderzoek richt zich op de geologische activiteit in heden en verleden van Mars.

Mars Cube One

Behalve InSight lanceert de Atlas tegelijk ook nog de Mars Cube One (MarCO). Dat is een paar van 6U CubeSats om navigatie en uithoudingsvermogen van CubeSats in de ruimte te testen, en als ondersteuning van de realtime communicatie van InSight tijdens de landing (EDL: entry, descent and landing). Opvallend is dat de CubeSats na de lancering hun eigen weg naar Mars volgen, en niet vastgekoppeld aan InSight vliegen – een methode die doorgaans wordt gebruikt. Tijdens de EDL-fase zullen ze Mars voorbijvliegen.

Kerngegevens van InSight

* Lanceervenster: 5 mei 2018 op 11:05 UTC
* Landing: gepland op 26 november 2018
* Reisduur: 6,5 maand
* Reisafstand: 484 miljoen km
* Bedrijfsduur op het oppervlak: 728 aard-dagen / 708 sol*
* Eerste zending van wetenschappelijke resultaten: oktober 2016
* Activering van instrumenten: ongeveer 60 sol (marge van 20 sol inbegrepen)
* Datavolume gedurende 1 Mars-jaar: meer dan 29 GB (verwerkte seismische gegevens op het web gepubliceerd in 2 weken, overige wetenschappelijke gegevens minder dan 3 maanden, geen proprietary period)
* Einde van primaire opdracht: 26 september 2018

Kenmerken van de Mars Cube One

* Aantal: twee
* Type: 6U CubeSats
* Naam: Mars Cube One (MarCO) A en B,
* Afmetingen: 30 cm × 20 cm × 10 cm
* Doel: communicatierelais tijdens EDL-fase van InSight, en testen van een communicatierelaissysteem

* sol: één sol is een dag op een planeet, in het geval van Mars is het dus een Mars-dag. Een sol duurt op Mars 24h 39m 35,24409s. Op Aarde (dus onze dag) duurt het 24h 00m 00,002s.
Landingsplaatsen van Amerikaanse toestellen op Mars:

INsightLanding

 

2 gedachten over “INsight vertrekt eindelijk naar MARS!

Plaats een reactie